Home » Cultură » Elvis Presley, un fenomen muzical. „Nu sunt Regele. Hristos e Regele. Eu sunt doar un entertainer”

Elvis Presley, un fenomen muzical. „Nu sunt Regele. Hristos e Regele. Eu sunt doar un entertainer”

Publicat: 18.12.2022

Pe YouTube, unul dintre cele mai emoționante videoclipuri în care este surprins Elvis Presley este dintr-o filmare înregistrată în 1977, în timpul unui concert susținut în Rapid City, South Dakota.

Spectacolul avusese loc pe 21 iunie, cu nici două luni înaintea morții lui Elvis (starul s-a stins la vârsta de 42 de ani, pe 16 august 1977), iar pe 26 iunie, în același an, avea să concerteze pentru ultima dată. În filmarea din South Dakota, Elvis apare în câteva momente absolut memorabile. Se pregătea să cânte Unchained melody. Dar părea atât de obosit, de…terminat, ar fi spus unii. Se bâlbâia îngrozitor, cuvintele nu-i mai ieșeau, era gras (dar tot frumos), era transpirat, părea amețit, dar tot avea prestanță.

Era evident faptul că starea de sănătate a lui Elvis Presley cedase. Dar spiritul său, dorința și pasiunea de a cânta, în nici un caz. După câteva clipe de ezitare, de confuzie, Elvis începe să cânte, iar glasul lui sună impecabil. Era magic. Un trup distrus, o voce unică. O energie pe care doar el știe cum a reușit să o genereze.

„Înainte de Elvis nu era nimic” (John Lennon)

Elvis Presley a trăit puțin, dar a devenit nemuritor. După moartea lui au apărut sute, chiar mii de imitatori, iar melodiile sale continuă să fie cântate și difuzate non stop, an de an.

A fost considerat artistul care a reușit performanța de a vinde cele mai multe albume din istoria muzicii. În 2016, de exemplu, s-au înregistrat încasări de peste 27 de milioane de dolari, în urma vânzărilor celor peste 1 milion de albume. În cariera sa, a lansat peste 60 de albume muzicale pe care le-a vândut în peste 1 miliard de discuri.

„De când eram copil, întotdeauna am știut că mi se va întâmpla ceva. Nu știam exact ce”

Elvis Presley (8 ianuarie 1935 – 16 august 1977), „Regele Rock ‘n’ Roll-ului”, s-a născut în Tupelo, un orășel din statul american Mississippi, într-o familie modestă, dar cu oameni iubitori și religioși. La naștere, a avut un frate geamăn care, din păcate, nu a supraviețuit, Elvis rămânând singurul copil al familiei. De mic s-a simțit atras de muzică. A cântat în coruri bisericești, iar prima apariție pe o scenă a avut loc la doar 10 ani, atunci când a participat la un concurs de tinere talente organizat în orașul său. În același an, de ziua lui, primește cadou o chitară, deși el și-ar fi dorit o bicicletă, însă banii părinților au fost suficienți doar pentru instrumentul pe care, în scurt timp, avea să-l adore și care avea să devină o extensie a personalității sale.

La școală fusese catalogat drept un băiat singuratic. Evita compania colegilor săi, iar mare parte din timp și-o petrecea ascultând muzică și cântând. Era însoțit mai mereu de chitara pe care o primise cadou. Era destul de timid, dar în perioada adolescenței, atunci când depășise vârsta de 15 ani, a decis să ia lecții serioase de chitară, și-a personalizat look-ul și a devenit mai curajos, scăpând, încet încet, de tracul pe care-l avea atunci când cânta în public sau era pe o scenă.

Elvis cânta după ureche, nu a studiat muzica în adevăratul sens al cuvântului. Nici măcar nu știa să citească o partitură. Eu nu ştiu nimic despre muzică. În branşa mea nu e nevoie, spunea el.

„S-a întâmplat să vin în industria muzicală atunci când nu exista niciun trend”

La 18 ani, a reușit să-i convingă pe cei de la Sun Records să-l asculte cântând, impresionându-l pe manager după primele secunde. Nu l-a angajat imediat, dar l-a ținut minte iar în momentul în care era în căutarea unui nou talent, l-a adus pe Elvis în studio pentru o probă. Primele încercări au fost slăbuțe. Nu ieșea ce se dorea. Elvis se simțea timorat, nu era în apele lui. Dar, la un moment dat, înainte ca reprezentanții studioului să renunțe la idee, Elvis și-a luat chitara și a început să cânte That’s all right, un bluess din 1946. Și asta a fost.

Au început să curgă invitații la radio, înregistrări demo, single-uri, primele concerte alături de Scotty Moore (chitară) și Bill Black (bas), primele contracte în cluburi mai mici, apoi din ce în ce mai mari, întâlnirea cu Tom Parker, promotor și manager, care-i propune un contract, iar în noiembrie 1955, după ce semnează cu RCA Records, Parker reușește să-i vândă înregistrările făcute la Sun Studio pentru suma de 40.000 de dolari.

Elvis ajunsese cel mai mediatizat artist nou din industria muzicală. Succesul era deja la piciorele lui, contractele, colaborările și concertele venind de la sine.

Pe 10 ianuarie 1956 înregistrează alături de grupul back in vocals Jordanaires mai multe piese, printre care și Heartbreak Hotel care va fi vândut în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei săptămâni. A fost primul single al lui Elvis Presley care s-a vândut în peste un milion de exemplare și datorită căruia, pe 28 ianuarie 1956, a primit primul disc de aur.

În același an a scos pe piața muzicală primul album, intitulat „Elvis Presley”, ajuns extrem de rapid pe prima poziție în Billboard 200, iar la scurt timp a semnat un contract pe șapte ani cu Paramount Pictures, în vreme ce nu se oprea din nesfârșitul șir de concerte care genera isterii în rândurile fanilor. A urmat premiera primului film în care a jucat, Love Me Tender, o producție cinema cu mare succes la public și la criticii de film care i-au adus numai recenzii favorabile.

Elvis, nu doar că devenise o celebritate internațională adorată de milioane de oameni, dar se și îmbogățise aproape peste noapte, veniturile lui în acea perioadă depășind 22 de milioane de dolari. Urmează noi filme, concerte în Canada și Hawaii, în 1958 este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar, iar la câteva luni după, trăiește tristețea profundă produsă de moartea mamei lui, la doar 46 de ani.

„Atunci când mă voi căsători, nu va fi niciun secret”

Cumva, ca o compensație sufletească, în 1959 o întâlnește pe frumoasa Priscilla Ann Beaulieu, prea tânără pentru a se implica într-o relație romantică. (Priscilla avea 14 ani și jumătate), prin urmare timp de vreo doi ani de zile, până să formeze un cuplu, își trimit constant scrisori.

Pe 1 Mai 1967, Elvis și Priscilla se căsătoresc, iar pe 1 februarie 1968 se naște primul și unicul lor copil, Lisa Marie Presley. Căsnicia dintre cei doi nu a fost prea fericită, astfel că în 1973 s-au despărțit.

„Un concert live pentru mine este incitant datorită energiei care se generează în mulțime și pe scenă”

Ritmul în care muncea Elvis era greu de menținut fără ajutorul stimulentelor, pastilelor energizante și al drogurilor. Pentru a face față tuturor spectacolelor, concertelor, filmărilor, emisiunilor, Elvis recurgea tot mai des la barbiturice, din cauza cărora, în 1973, ajunge de 2 ori la spital. Starea lui de sănătate era tot mai afectată, însă el era prins în vârtejul angajamentelor pentru spectacole, chiar dacă unora dintre ele nici măcar nu le mai putea face față până la final.

Până în 1977, viața lui Elvis Presley era un șir continuu de concerte și turnee, apariții la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât și live, și de single-uri.

Moartea regelui

Pe 16 august 1977, Elvis se afla la reședința lui din Graceland, punând la punct ultimele detalii pentru un spectacol ce avea să-l susțină a doua zi în Portland (Maine). În dimineața zilei următoare, iubita lui, Ginger Alden, l-a găsit mort pe podeaua din baie. Suferise un infarct miocardic.

Vestea s-a răspândit cu rapiditate lăsând o întreagă lume în șoc. Regele Rock ‘n’ Roll-ului, care timp de 22 de ani trăise pentru muzică, nu mai era. Dar au rămas în urma lui 31 de filme, 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și nenumărate concerte. Elvis Presley a fost înmormântat în grădina din spatele reședinței sale, devenită loc de pelerinaj pentru fanii din întreaga lume.

Surse: 

https://www.graceland.com/quick-facts

https://www.britannica.com/biography/Elvis-Presley

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Stele căzătoare”. Iată 9 actori care au murit tineri

Biblia lui Elvis Presley a fost vândută la licitaţie

Felul de mâncare ce l-a ucis pe Elvis

Cu cât s-a vândut un ceas din plastic, care a aparținut Papei Francisc?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni „ca în Veneția, ca să nu-l ajungă microbii”
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni ...
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
Incertitudinea face parte din condiția umană –  Cum putem învăța să trăim cu ea?
Incertitudinea face parte din condiția umană – Cum putem învăța să trăim cu ea?
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect construit de om
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect ...
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori
Euforie în rândul investitorilor Tesla, după apropierea lui Elon Musk de Donald Trump
Euforie în rândul investitorilor Tesla, după apropierea lui Elon Musk de Donald Trump
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Doi mari producători auto ar putea fuziona și ar deveni al treilea cel mai mare grup auto global
Doi mari producători auto ar putea fuziona și ar deveni al treilea cel mai mare grup auto global
A murit crocodilul Burt din filmul „Crocodile Dundee”
A murit crocodilul Burt din filmul „Crocodile Dundee”